Jasper Neve

Jasper Neve is Manager Customer Support Services at Virtual Affairs "Next to my job as Manager Customer Services, I help local tech start-ups to be successful, am co-founder of the Dutch IT Cluster, and an active member of the Bulgarian IT employers association BASSCOM"

Een les geleerd van studenten

Door Jasper Neve

Als je net als ik voor Virtual Affairs werkt, dan werk je dagelijks met mensen van over de hele wereld. In ons kantoor in Sofia verwelkomden wij gasten uit Canada, Ijsland, Servië, Indonesië, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en nog veel meer.

Het was dus niets bijzonder toen wij in Sofia een groep studenten met verschillende nationaliteiten van de Nederlandse NHL Stenden universiteit mochten ontvangen. Na zoveel jaren voor Virtual Affairs te hebben gewerkt, ervaar ik geen culturele verschillen, maar alleen wederzijds begrip.

Maar tijdens het bezoek van de studenten werd ik geconfronteerd met een verschil tussen hen en mijzelf.

In onze sessie lieten we de studenten zien hoe ze een verzekeringsclaim kunnen indienen door gebruik te maken van het spraaksysteem van Amazon, genaamd Alexa. "Alexa, ik heb schade." - "Welke schade wil je melden?" - "De voorruit van mijn auto is kapot" -  "Zal ik je een lijst met garages in de buurt sturen?"  en zo ging het gesprek verder tussen mens en machine.

De was zeer verbaasd en blij om dit alles te zien, of beter nog, te horen gebeuren. Zonder ons leeftijd te onthullen, kan ik zeggen dat we in dezelfde leeftijdsgroep zitten. Hij is meer gewend om schadeclaims op papier in te dienen of met echt persoon te praten, en voor mij is het niet anders. Zijn verbazing weerspiegelde mijn enthousiasme toen we met Alexa begonnen te werken.

De studenten reageerden heel anders. Ze waren veel minder verbaasd. "Ja, het is een goed programma dat zinvol is", zeiden ze beleefd. En dat was het einde van onze sessie. Toen ik terugkwam van een korte pauze, spraken ze Alexa in het spelen van hun favoriete nummer. Ik heb verder geen idee wat ze nog meer met haar hebben gedaan tijdens mijn afwezigheid.

Na afloop vertelde hun leraar mij dat zijn leerlingen snel nieuwe dingen uitproberen, het overnemen (of niet), en dan verder gaan met het volgende. Heel anders dan mijn benadering van onderzoeken en proberen voordat ik iets nieuws gebruik. 

Het deed mij beseffen dat er een kloof is tussen mij, een persoon die opgroeide toen het internet in opkomst was, en de generatie die na mij kwam. Het is een generatie die is opgegroeid met mobiele apps, sociale media en online toegang to alles op elk moment.

Misschien geldt hetzelfde voor meer mensen van mijn generatie. Als we waarde hechten aan nieuwe technologieën en willen begrijpen wat het in de echte wereld kan betekenen, moeten we niet alleen rekening houden met onze eigen wereld. Wij moeten luisteren, kijken en praten met de jongere generatie en van hen leren. Het lijkt voor de hand liggend, maar ik heb ervaren dat het makkelijk te vergeten is en moeilijk is om aan te leren.

Ik hoop dat ik met deze les die ik van de studenten heb geleerd, generatieverschillen kan omzetten in wederzijds begrip.